Var med och bidra till kollektivtrafikens utveckling genom ny forskning

Forskningen på K2 ska belysa problem som definieras i dialog mellan forskare och berörda aktörer i och kring kollektivtrafiken.

Bli K2-forskare

Från 2025 fortsätter K2 som Nationellt kunskapscentrum för kollektiv mobilitet och öppnar för forskare från alla svenska forskningsorganisationer. För att bli K2-forskare krävs en ansökan, både för nya sökande och forskare som redan är eller har varit aktiva. Även nuvarande K2-forskare behöver ansöka för att fortsätta sitt engagemang. Klicka här för att komma till ansökan. 

Mindre K2-projekt

Nästa möjlighet att lämna in förslag på ny forskning som avser mindre K2-projekt är den 15 november 2024. Projektförslagen skickas elektroniskt till info@k2centrum.se

K2 vill stärka forskningen om kollektiv mobilitet genom att snabbt fånga upp nya forskningsidéer och perspektiv. Därför uppmanas K2-forskare att lämna in förslag på mindre forskningsprojekt att driva inom ramen för K2. Huvudsökande förväntas söka och accepteras som K2-forskare för att kunna vara projektledare för K2-projekt. Läs mer och ansök om att bli K2-forskare här.  Inför 2025 uppmuntras forskning om kollektiv mobilitet med utgångspunkt i de tre forskningsperspektiven som beskrivs i K2:s inriktning från 2025. Med mindre K2-projekt avses forskningsaktiviteter som leder till publicering av vetenskaplig artikel eller rapport inom K2:s rapportserie. Andra typer av resultat från mindre projekt kan vara större forskningsansökningar, utbildningsmaterial, med mera. Föreståndare och forskningsledare finns tillgängliga för dialog om projektidéer. En rekommendation är att projektidén förankras hos kollektivtrafikens aktörer.
 

Läs mer om mindre K2-projekt

Mall för projektbeskrivning 

Vi arbetar enligt K2:s policy för jämställdhet och mångfald samt vår policy för K2 som forskningsmiljö.

Såddmedel för ny kollektivtrafikforskning

K2 vill stimulera framtagandet av nya forsknings- eller innovationsprojekt med extern finansiering. Forskare inom K2 kan därför få ekonomiskt stöd för att utveckla nya projektidéer, bygga konsortier och skriva fram ansökningar med sikte på internationella utlysningar. Projekten ska ha koppling till K2, bidra till att utveckla eller komplettera K2:s forskning och stärka K2 som forskningsmiljö.

Läs mer om såddmedel för ny kollektivtrafikforskning

Kontaktpersoner

Fredrik Pettersson-Löfstedt, forskningsledare, fredrik.pettersson-lofstedt@tft.lth.se
Helene Lidestam, forskningsledare, helene.lidestam@liu.se
Jan Persson, forskningsledare, jan.a.persson@mau.se
Helena Svensson, föreståndare, helena.svensson@tft.lth.se