Article highlighted
Studenter arbetar med framtidens hållbara mobilitetslösningar
Under en vecka i oktober samlades studenter i ett Climathon i Lund för att tillsammans arbeta fram innovativa lösningar på utmaningar inom hållbara transporter. På avslutningsdagen presenterade grupperna sina idéer för en jury bestående av representanter från K2, Malmö Stad, Lunds Kommun, Skånetrafiken, Nobina, Ideon Science Park och Stockholms länstrafik.
En av utmaningarna som deltagarna arbetade med under veckan handlade om hur man kan göra hållbara transportmedel mer attraktiva i förbindelse med Lunds nya stadsdel Brunnshög. Ett förslag som presenterades var WeCollect, som utsågs till vinnare i samtliga Climathonveckans kategorier. Gruppen bakom idén beskriver det som ett belöningsbaserat system där resenärer samlar poäng genom att välja hållbara transportmedel, vilket sedan kulminerar i olika fördelar för individen, samhället och miljön. Efter ett visst antal poäng kan man till exempel få en rabattkupong hos den lokala frisörsalongen, en ny gunga i lekparken, eller bidra till att ett nytt träd planteras.
- Kollektivtrafiken i Sverige är relativt bra redan, så vi fokuserade inte på hur man kan förbättra den utan snarare på hur man kan få människor att förstå fördelarna med att resa kollektivt och hur man kan påverka människors resvanor, säger Julian Meyer, en av gruppmedlemmarna bakom den vinnande idén.
En annan utmaning som deltagarna tog sig an under veckan bestod i hur man kan göra kollektivtrafiken mer attraktiv för olika typer av fritidsresor, som till exempel utflykter till naturen eller besök på sport- och kulturevenemang. Ett förslag som presenterades var att utveckla transportpunkter med lådcyklar, elcyklar och andra hållbara transportmedel i närheten av till exempel busshållplatser vid naturparker.
- I Sverige är det viktigt för människor att nå sina unika ”smultronställen” ute i naturen, man vill inte trängas på turistställen som ofta ligger i direkt anslutning till en busshållplats eller parkering. Vår lösning ger flexibilitet till kollektivtrafikresenärer, så att man kan utforska naturen utan att behöva gå så långt från busshållplatsen, säger Bianca Baias, som var med och utvecklade idén Connect-U.
Andra utmaningar handlade om hur man kan förbättra kundresan och hur man bäst implementerar mobilitetszoner i Malmö. Stämningen vad hög på Ingvar Kamprad Designcentrum där evenemanget ägde rum och energin bubblade bland studenterna som tog sig an utmaningarna med stor entusiasm. Många olika länder var representerade bland deltagarna och gemensamt för dem alla var passionen för hållbara transportlösningar.
- Veckans höjdpunkt var att ta del av denna kreativa och lösningsorienterade miljö tillsammans med människor som alla är lika passionerade för hållbarhet. Det viktigaste var inte att vinna utan att interagera med varandra och utbyta idéer och perspektiv, säger Maximilian Pangerl, en av gruppmedlemmarna bakom förslaget kallat WeCollect.
Climathon är en återkommande aktivitet som i år arrangerades samtidigt i mer än 100 städer runt om i Europa. Climathon i Lund arrangeras av Climate-KIC vid Lunds universitet, den här gången i samarbete med K2, Malmö Stad, Lunds Kommun, Skånetrafiken, Nobina, Ideon Science Park, EIT Urban Mobility, Region Stockholm, Västra Götalandsregionen, 2030 Sekretariatet, Ideon Innovation och Parkering Malmö. Studenterna som vann i kategorin hållbara fritidsresor får spendera en vecka som praktikanter hos Stockholms länstrafik.