En ung flicka reser med tåg en sommardag. Hon sitter vid fönstret i en tågvagn, bär solglasögon och hatt, och tittar ut genom fönstret.
K2

Vardagliga fritidsresor i kollektivtrafiken

För att minska transporters miljö- och klimatpåverkan behöver fler resa kollektivt också på sin fritid. Fritidsresor ställer andra krav på kollektivtrafikens flexibilitet, krav på tätare turer under kvällar och helger, på mer utrymme för väskor, cyklar eller barnvagnar, än vad pendling till skola och arbete kräver.
Emma Strömblad har studerat det vardagliga fritidsresandet och disputerade vid Lunds universitet med avhandlingen Everyday leisure travel – Understanding car use for social and recreational trip purposes.

Det vardagliga fritidsresandet som Emma studerat omfattar både resor till sociala aktiviteter, som att träffa släkt och vänner, och resor till fritidsaktiviteter som träning, friluftsliv eller teaterbesök.


– Vardagliga fritidsresor står för så mycket som en tredjedel av alla kilometer med bil i Sverige, berättar Emma Strömblad.

Emma har i sin forskning fokuserat på vad som krävs för att bilanvändningen ska minska och fler fritidsresor genomföras med aktiva och hållbara transportslag som gång, cykling och kollektivtrafik.

– Det är viktigt för vårt välbefinnande att delta i fritidsaktiviteter och bilen har många fördelar som transportmedel. Samtidigt har bilresandet negativa effekter på vår hälsa, miljön och klimatet. Dessutom tar bilar mycket plats, säger Emma.

Emma har både studerat resvaneundersökningar och intervjuat resenärer om deras val av färdmedel. Resultaten visar att flexibilitet är viktigt. Bilen och cykeln är de färdmedel som bäst tycks tillgodose resenärers önskemål om flexibilitet. Kollektivtrafiken kan till exempel underlätta kombinationsresor där resenärer enkelt kan parkera bilen, ta med sin cykel eller hyra en cykel vid kollektivtrafikens hållplats. Tätare turer över merparten av dygnet och veckan bidrar också till att kollektivtrafiken uppfattas som ett mer flexibelt alternativ.

För att fler ska välja kollektiva färdmedel på fritiden kan prisbilden också behöva ses över.

– Grupprabatter kan vara en lågt hängande frukt. Sällanresenärer betalar ett förhållandevis högre pris än pendlare och grupprabatter kan till exempel locka barnfamiljer att i större utsträckning resa kollektivt på fritiden, menar Emma.

Emmas studier visar också att resenärer drar sig för att resa kollektivt med stora väskor, barnvagn eller andra saker de behöver ha med sig på fritidsresan.

– Resenärer jag intervjuat uttrycker både att det saknas fysiskt utrymme för bagage ombord på bussar och tåg och en rädsla för att vara i vägen eller till besvär om de reser med mycket packning, berättar Emma.