K2

En minut hit eller dit

Resenärer i kollektivtrafiken ägnar sig mest åt att skrolla på mobilen och lyssna på musik, men många betraktar ändå tiden ombord som värdefull.

K2-forskarna Joel Hansson, Andreas Persson och Helena Svensson från Lunds universitet har studerat hur resenärer i kollektivtrafiken betraktar sin restid och vad de ägnar sig åt.


– Många resenärer i kollektivtrafiken betraktar restiden som värdefull tid då de kan arbeta, studera eller tänka igenom sin dag. Men vår studie visar att de vanligaste aktiviteterna resenärer ägnar sig åt är att skrolla på mobilen och lyssna på musik, berättar Joel Hansson från Lunds universitet.

Hur resenärer tar tillvara tiden ombord på kollektivtrafikens fordon har studerats med hjälp av en enkätstudie riktad till resenärer i hela landet, och genom diskussioner i en fokusgrupp.

– I fokusgruppen framgick det tydligt att restidens förutsägbarhet är viktig. Förseningar och inställda turer innebär till exempel oro för resenärer inför byte av fordon, om de missar sin anslutning kan det leda till omfattande förseningar, säger Joel.

I studien framgår att framförallt resenärer med litet längre restid, i intervallet 30-45 minuter, uppskattar möjligheten till kortare restid.

– För resenärer med relativt kort restid, till exempel på en stadsbuss, tycks restiden inte ha så stor betydelse, medan resenärer på en regionbuss prioriterar möjligheten till kortare restid högt, berättar Joel.

Resenärerna som deltagit i studien tycks dock ha en litet ambivalent inställning till hur viktig restiden är. Få tar till exempel tillvara en tidsvinst på ett konkret sätt.

– Det tycks vara en känsla av effektiv restid som är det viktigaste, att resan flyter på i en jämn hastighet utan dröjsmål som uppfattas som oförväntade eller onödiga, menar Joel.

Trots att förutsättningarna har förändrats och att mobiltelefonen har blivit den mest använda utrustningen ombord, tycks kollektivtrafikens resenärer värdera själva restiden på ungefär samma sätt som för 10 eller 15 år sedan. Viktigast är att restiden är förutsägbar.

– Trafikverkets restidsvärdering bygger på att vi betraktar restiden som en kostnad, eller en uppoffring, men många passagerare betraktar faktiskt restiden som värdefull tid, avslutar Joel Hansson.

Onsdagen den 26 mars presenterar Joel Hansson rapporten under en digital K2 Kunskapslunch. Länk till kalendehändelse