K2

Statliga subventioner och nationella biljettsystem för kollektivtrafik

Jens Portinson Hylander och Till Koglinhar nyligen publicerat K2-rapportenEn ny giv för kollektivtrafiken? En kartläggning och fallstudie av nya europeiska statliga subventioner och nationella biljettsystem för kollektivtrafik där de studerat hur en rad länder i Europa introducerat nya statliga interventioner i kollektivtrafiken för att göra det enklare och billigare att resa kollektivt, minska transporters klimatbelastning, eller som i Tyskland försöka begränsa inflationen.

Jens Portinson Hylanders och Till Koglins kartläggning visar att nästan en tredjedel av länderna i EU, samt Storbritannien, har infört någon form av statliga subventioner av lokal och regional kollektivtrafik de senaste åren.

– Både coronapandemin och inflationen som följt på Rysslands invasion av Ukraina har lett till omfattande statliga subventioner i många Europeiska länder. Dessa subventioner utgör ett brott mot tidigare etablerad praxis på kollektivtrafikområdet, säger Jens Portinson Hylander.

Utformningen av de nya statliga subventionerna skiljer sig kraftigt åt, från en helt avgiftsfri kollektivtrafik i Luxemburg och Malta till begränsad subventionering av regionala tågresor i Portugal och Ungern. Introduktionen av statliga subventioner har ofta kombinerats med nya nationella biljettsystem, som ska underlätta att resa kollektivt i hela landet. Österrikes KlimaTicket 2021 föregicks av ett mångårigt arbete då man rustade upp järnvägsnätet, medan 9-Euro-Ticket i Tyskland introducerades utan motsvarande förberedelser.

­– Det kollektiva resandet ökade i både Tyskland och i Österrike, men Österrikes långsiktiga och strategiska arbete gav bättre förutsättningar inför introduktionen av Klimaticket. Ett hållbart transportsystem kräver över tid både satsningar på infrastruktur, lättillgängliga biljettsystem och attraktiva biljettpriser i kollektivtrafiken, säger Jens.

Utredningen Ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik SOU 2020:25 kom fram till att det också i Sverige finns ett behov av ett nationellt biljettsystem, som knyter samman kollektivtrafiken i hela landet.


– Att skapa goda förutsättningar för ett smidigt kollektivresande är avgörande för ett hållbart transportsystem. Oavsett vad man anser om ökade statliga subventioner finns det en bra bas att utgå från i utredningen för att utforma ett nationellt biljettsystem också hos oss, och det arbete som påbörjats borde man fullfölja, menar Jens Portinson Hylander.

I Sverige har kostnaderna för att resa kollektivt under senare år ökat i högre takt än kostnaderna för motsvarande resa med bil. KlimaTicket i Österrike och 9-Euro-Ticket i Tyskland är exempel på satsningar som kraftigt ökat kollektivtrafikens ekonomiska attraktivitet.

­– När staten introducerar nya subventioner påverkas inte bara prisbilden, utan hela kollektivtrafikens marknadsmässiga grund. Det påverkar hur vi ser på kollektivtrafikens roll i samhället, avslutar Jens Portinson Hylander.

Läs mer i K2-rapporten En ny giv för kollektivtrafiken? En kartläggning och fallstudie av nya europeiska statliga subventioner och nationella biljettsystem för kollektivtrafik